V září se podařilo zvýšit výstav piva určeného pro tuzemské hospody a restaurace
Pivu, které hospodský načepuje milovníkům piva v třetinkách nebo půllitrech se dařilo, jeho výstav vzrostl o 2 %. Celkový výstav piva během letošního září zároveň ale ovlivnil také propad lahvového piva. To naopak slavilo úspěchy především v loňském roce.
Meziroční snížení celkového výstavu piva pro tuzemský trh dosáhlo v září necelých 5,6 %. Výrazně se na tom podepsal výstav lahvového piva. U něho došlo k propadu téměř o 15,7 %. Na druhé straně nárůst o více než 4,5 % zaznamenal výstav piva, které během uvedeného měsíce směřovalo do restaurací z cisteren. Výstav minisoudků byl vyšší o 2,3 %. Nárůst piva z klasických sudů pak činil 1,8 %.
„Výsledky čepovaného piva nám dělají radost. Těší nás, že se hosté do hospod postupně vracejí. Posezení s kamarády je pro Čechy důležité i za současných podmínek. Vloni bylo znát, že opakované restrikce ovlivňují návštěvnost restaurací a lidé i proto více kupovali pivo v lahvích,“ uvedla výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.
Meziročně posílil výstav piva v plechovkách, a to o necelých 1,5 %. U piva v PET lahvích pokračoval naopak déle sledovaný pokles poptávky. Jeho výstav se totiž snížil o více než 1,5 %.
Výstav ležáků, které u nás patří k nejžádanějším pivům, byl v letošním září vyšší o 3,1 %. Opět se potvrdil trend rostoucího zájmu o „Plná piva“, tedy svrchně kvašená piva se stupňovitostí 11-12. Jejich výstav meziročně vzrostl o 10,7 %. Pokles byl ale i v tomto měsíci charakteristický pro „Silná piva“, která tentokrát oslabila o 28,2 %. Ještě méně se pak vyrobilo nealkoholických piv, jejichž popularita významně roste s dobrým počasím.
„Další vývoj na pivním trhu sledujeme s obavami. Každé nové omezení ovlivňuje tisíce majitelů hospod a restaurací. I přesto, že je komunikace s ministerstvem zdravotnictví nyní spíše obtížná, náš svaz a pivovary zde vždy byli proto, aby svým obchodním partnerům pomáhali,“ komentuje Martina Ferencová rozhodnutí regulátora, podle něhož má personál těchto provozoven od začátku listopadu kontrolovat na vlastní náklady doklady o bezinfekčnosti hostů.
Zdroj: Český svaz pivovarů a sladoven, foto: Český svaz pivovarů a sladoven, pixabay.com