Sedmý ročník soutěže pro mladé kuchaře MAKRO HoReCa pětiboj zná své vítěze
Společnost MAKRO již sedmým rokem pořádala MAKRO HoReCa pětiboj, soutěž pro mladé kuchaře, kteří se řemeslu stále ještě učí na středních hotelových školách a odborných učilištích. Závěrečné kolo spolu s udílením cen vítězům bylo opět součástí gastronomického veletrhu FOR GASTRO & HOTEL. Celkovým vítězem letošního ročníku se stala Střední škola společného stravování Ostrava Hrabůvka.
Finálového
kola sedmého ročníku MAKRO HoReCa pětiboje se zúčastnili zástupci čtyř škol,
které si vedly nejlépe v regionálním kole soutěže.Celá soutěž simuluje reálný provoz restaurace. Během 2,5 hod. musí
kuchařský tým uvařit 30 porcí hlavního jídla a 30 porcí dezertu včetně míchaných
nápojů a kávy, připravit veškerý inventář k servírování
a v neposlední řadě také uklidit po odchodu hostů. Mezitím musí jednotlivě
zvládnout individuální disciplínu Kuchařský pětiboj, která zahrnuje například krájení
cibule najemno nebo krájení brambor na kostičky.
Prestižní kuchařskou soutěž hodnotily významné osobnosti – šéfkuchař restaurace Pod Farmou Lukáš Sommer, šéfkuchař restaurace Na Humpolce Oskar Klanert, šéfbarman hotelu Hilton Prague a členové České barmanské asociace Adam Troubil a Miroslav Černík. Za MAKRO pak soutěž hodnotila šéfkuchařka Jitka Ulihrachová.
„Chceme ještě jednou poblahopřát všem finalistům i výhercům soutěže MAKRO HoReCa pětiboj a zároveň jim poděkovat za jejich odvahu jít do této soutěže. Těší nás, že mají mladí talentovaní kuchaři zájem o oborové soutěže a veletrhy, které je mohou posouvat dále v jejich budoucím zaměření. Poděkování patří samozřejmě i pedagogům jednotlivých soutěžících za doprovod a vstřícnost,“ komentuje výsledky soutěže Romana Nýdrle, manažerka komunikace MAKRO.
Kompletní umístění v jednotlivých kategoriích a výsledek hlavní soutěže:
MAKRO TOP GASTRO tým (= celkový vítěz 7. HoReCa Pětiboje 2019):
1. místo – Střední škola společného stravování Ostrava Hrabůvka
2. místo – Střední škola Brno Charbulova
3. místo – Střední škola služeb a řemesel Stochov
4. místo – Střední odborné učiliště U Krbu – Praha
Barmanská soutěž – jednotlivci:
1. místo – Jan Janeba (Střední škola služeb a řemesel Stochov)
2. místo – Daniel Svoboda (Střední škola služeb a řemesel Stochov)
3. místo – Lucas Jacob Soto (Střední škola služeb a řemesel Stochov)
Baristická soutěž – jednotlivci:
1. místo – Kateřina Krátká (Střední škola Brno Charbulova)
2. místo – Radek Kučera (Střední odborné učiliště U Krbu – Praha)
3. místo – Daniel Čermák (Střední škola služeb a řemesel Stochov)
Kuchařský pětiboj – jednotlivci:
1. místo – Štěpán Zouzal (Střední odborné učiliště U Krbu – Praha)
2. místo – Filip Šlancar (Střední škola Brno Charbulova)
3. místo – Jakub Šebek (Střední odborné učiliště U Krbu – Praha)
TOP tým kuchyně:
1. místo – Střední odborné učiliště U Krbu – Praha
2. místo – Střední škola společného stravování Ostrava Hrabůvka
3. místo – Střední škola služeb a řemesel Stochov
4. místo – Střední škola Brno Charbulova
TOP tým obsluha:
1. místo – Střední škola společného stravování Ostrava Hrabůvka
2. místo – Střední škola Brno Charbulova
3. místo – Střední škola služeb a řemesel Stochov
4. místo – Střední odborné učiliště U Krbu – Praha
Zdroj a foto: METRO/MAKRO Cash & Carry