Raw stravování se v Česku ukotvilo

Zdá se, že se lidé stále více zajímají o to, co jedí, a proto se není čemu divit, že se mimo vegetariánství a veganství stává i raw strava čím dál tím oblíbenější. Lidé se navíc začínají o téma „živé stravy“ zajímat mnohem komplexněji. Minimálně tomu nasvědčuje průzkum a výsledky šetření, který provedla síť veganských restaurací v Liberci a v Praze bistRAWveg, ve spolupráci s firmou WebMedea services. Výsledky průzkumu se odvíjí od množiny čítající zhruba 850 klíčových slov souvisejících s raw stravováním. Tato množina pak reprezentuje zhruba 5800 unikátních měsíčních vyhledávání.

Každý z nás během dne obvykle hned několikrát řeší jídlo – v ideálním případě přemýšlíme, co si dát ráno k snídani, kolem poledního zase k obědu a navečer přemítáme o večeři. O svačinách mezi nimi ani nemluvě. Realita však ale může být v dnešním neustále uspěchaném světě jiná. Často nestačíme zaregistrovat, který pokrm jíme anebo v dalším případě se nestíháme ani ráno nasnídat. Vše v lepším případě doháníme u oběda, v horším až během večeře. Taková je realita u mnohých z nás. Přesto se mezi námi nachází čím dál tím více výjimek.

Zastánců raw, neboli živé stravy, se takové problémy obvykle netýkají. Své příznivce si raw strava našla napříč generacemi a průzkum společnosti WebMedea prokazuje, že si raw strava své místo na trhu stále více upevňuje. Příznivci syrového stravování ze svého jídelníčku vynechávají živočišné produkty – jmenovitě mléčné výrobky, maso včetně toho rybího, vajíčka. Základem jejich jídelníčku je tedy ovoce se zeleninou, semínka a ořechy, oleje a místo živočišných mléčných výrobků používají ty rostlinné (rostlinné nápoje aj.). Svůj jídelníček dále doplňují o sójové maso, luštěniny kakao a další potraviny. Vše tepelně zpracovávají maximálně do 42 °C, tedy do takové teploty, kdy si jednotlivé suroviny uchovávají v maximální míře veškeré živiny.

Zdravé stravování řešíme čím dál častěji. Data společnosti WebMedea ukazují, že více než 20 tisíc lidí měsíčně vyhledává online raw recepty, konkrétní značky, provozovny i menu. Co nás ale zajímá především?

Raw jídlo a stravování jako takové

Raw stravu v širokém slova smyslu zahrnující například stravování, recepty, restaurace bez udání konkrétní značky, hledá na českém internetu měsíčně v průměru 5800 lidí. Při hledání raw stravování nás nejčastěji zajímá raw jídlo a stravování jako takové.

Dále pak nejčastěji vyhledáváme raw recepty, které jsou následovány v obecném slova pojetí raw restauracemi. Na posledních příčkách ve vyhledávání stojí termín raw a jako nejméně vyhledávané jsou dle dat společnosti WebMedea raw suroviny. Informace ohledně ceny pak vyhledává méně lidí, než tomu je v případech definice pojmu raw i raw surovin.

A jak se vlastně lidé k raw stravě obvykle dostávají? „Nejvíce zkušeností s přechodem na raw stravu souvisí s hubnutím, různými detoxikacemi a uzdravováním se. Z vlastní zkušenosti vím, že změna stravování má na lidský organismus opravdu velký vliv, ať už jde o shození přebytečných kil, posílení imunity, uzdravení kožních onemocnění nebo alergií,“ říká Stanislav Petříček, zakladatel bister bistRAWveg.

O čem raw strava je? „Raw food není krabičková dieta, to je životní styl. Jestli se lidé chtějí změnit, tak zdraví začíná jídlem. Vždy je nejdříve třeba změnit vlastní spotřebu. Přijďte do RAWčka na RAWčko a začněte třeba sladkým, to má rád každý,“ doplňuje Stanislav Petříček.

Průměrných 5800 měsíčních vyhledávání je však pouhý zlomek v porovnání s vyhledáváním vegetariánské a veganské stravy v obecném slova smyslu. Při zaměnění slova stravy raw za veganskou / vegetariánskou se dostáváme na měsíční hledanost kolem 60 000 lidí. Při porovnání vyhledávání raw stravy, stravy veganské a vegetariánské, je četnost vyhledávání vegetariánské a veganské stravy téměř totožná. Třetí a v tomto porovnání tedy poslední místo patří právě raw stravování.

Raw, vegetariánství či veganství

Zdravé stravování jako takové se začínáme čím dál tím více zajímat – už tolik nevyhledáváme definice, co raw, vegetariánství či veganství znamená. Dnes už pátráme po konkrétních zdravých a chutných receptech a hledáme konkrétní a dostupné restaurace a podniky.

Zdroj a foto: KAŠPAR PR

Hlavní partner

Partneři

Alianční partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010