Prohlášení Českého svazu pivovarů a sladoven k prodloužení nouzového stavu a platných opatření
„Český svaz pivovarů a sladoven rozumí nutnosti přijímat přísná opatření k zamezení šíření epidemie, ale pokračující uzavření restaurací je velkou ranou nejenom pro samotné gastronomické provozy, ale i pro pivovary, které měsíčně přicházejí o stovky milionů korun,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.
„Je zřejmé, že s ohledem na současnou epidemiologickou situaci se hospody a restaurace otevřou nejdřív koncem listopadu. I při tomto optimistickém scénáři to znamená, že gastronomie bude letos uzavřená celkem už čtyři měsíce, tedy celou třetinu roku.
Proto svaz pivovarů zahájil jednání s Ministerstvem zemědělství o kompenzacích vzniklých ztrát, nicméně současné podmínky kompenzačních programů jsou nastavené tak, že na ně velká část pivovarů nedosáhne. A to přesto, že jim každým dnem vznikají milionové ztráty. Současně potřebujeme opět s Ministerstvem financí otevřít otázku spotřební daně z likvidovaného piva, protože úprava přijatá na jaře má platnost pouze do konce roku.
Pro gastronomii je teď kromě rychlých a účinných kompenzací klíčové, aby vzniknul jasný plán na uvolňování opatření – při jakých číslech a jakým způsobem budou hospody a restaurace znovu otevírány. Svaz pivovarů ve spolupráci s AMPS připravil program Bezpečná restaurace, který podpoří rychlejší a současně bezpečný návrat hostů do restaurací. K tomu jednáme s Ministerstvem pro místní rozvoj o spuštění celonárodní marketingové kampaně na podporu návštěvnosti gastronomických provozů po jejich znovuotevření.“
Zdroj: Český svaz pivovarů a sladoven , foto: pixabay.com