Podpořte otevírání restauračních zahrádek, vyzývají pivovary i podnikatelé vedení měst a obcí
Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS), ve spolupráci se Svazem měst a obcí ČR (SMO ČR) a Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) vyzývají vedení měst a obcí, aby maximálně podpořila otevírání restauračních zahrádek ve svých městech. Podle současného plánu uvolňování vládních opatření se hospody a restaurace otevřou v pondělí 11. května s tím, že provoz bude umožněn pouze na venkovních zahrádkách. Proto je klíčové, aby města maximálně urychlila schvalování restauračních zahrádek, a současně odpustila nájemné a poplatky související s provozem venkovních zahrádek.
V České republice působí řádově 50 tisíc gastronomických zařízení, z toho přibližně 30 tisíc představují hospody a restaurace. V polovině března musela většina podniků uzavřít svůj provoz a 85 % z nich je v současnosti už téměř dva měsíce bez jakýchkoliv příjmů. Přestože některé provozovny udržely alespoň rozvoz jídel nebo prodej přes ulici, většina se ocitla bez příjmů a byla nucena propouštět. Stále hrozí, že část z nich současnou situaci neustojí a znovu neotevřou. Proto je velmi důležité, aby co nejvíc podniků mohlo v příštím týdnu otevřít alespoň venkovní zahrádku.
„Máme necelý týden do otevření hospod a restaurací a provozovatelé za podpory pivovarů připravují vše proto, aby se hosté mohli bezpečně vrátit do svých oblíbených podniků,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven. „Vyzýváme proto vedení měst a obcí v Česku, ať se připojí k Praze a dalším městům, a umožní provozovatelům hospod a restaurací rychlé a administrativně nenáročné otevírání venkovních zahrádek, včetně odpouštění nájmů a souvisejících poplatků.“
I po znovuotevření gastronomických zařízení lze předpokládat, že návrat hostů bude pozvolný a může trvat týdny i měsíce, než se situace vrátí do normálu. Proto i nadále trvají obavy, že část restaurací a hospod nemusí současnou situaci ustát a budou nucení natrvalo zavřít. „Vítáme návrh ministra Havlíčka na úhradu části nájmu za provozovatele a také doporučujeme zvážit kompenzaci nákladů na zvýšená hygienická opatření v hospodách,“ dodává Ferencová.
Generální ředitelka AMSP ČR Eva Svobodová k tomu dodává: „Předchozí dva týdny jsme pracovali spolu se svými partnery ČSPS a SMO ČR intenzivně na manuálu pro zajištění správné hygienické praxe zejména pro menší restaurace a hospody. Je třeba mít na paměti, že obrovský počet těchto provozoven, zejména na venkově, obsluhují mnohdy 1-2 osoby, často jsou rodinného typu, a proto pokyny musí být hlavně aplikovatelné v praxi. Vše je hotovo a tato doporučení můžeme zájemcům zdarma poskytnout.“
Otevření restauračních zahrádek jako prvního kroku k návratu komunitního a společenského života do měst a obcí, vítá i Radka Vladyková, výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR. „Každý dobrý starosta ví starou známou pravdu, že hospoda tvoří centrum obce a bez ní vázne celý společenský život. Mít se kde scházet, probrat radosti i strasti života, ale i obnovit sousedské vztahy je důležité jak pro člověka ve městě, tak i na vesnici. V souvislosti s otevřením vzniknou provozovatelům nemalé náklady na zvýšená hygienická opatření, takže velice kvitujeme návrh na částečnou kompenzaci těchto nákladů“, uzavírá Radka Vladyková.
Zdroj: Český svaz pivovarů a sladoven, foto: pixabay.com