Startuje 13. ročník soutěže Pilsner Urquell Master Bartender pro nejlepší výčepní
Sedm regionálních kol a téměř 250 výčepních – to je letošní ročník soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Jejich znalosti a zkušenosti během nich posoudí odborná porota pod vedením staršího obchodního sládka Václava Berky. O prestižní soutěž je letos mezi výčepními tak velký zájem, že pro ně Pilsner Urquell přidal dvě kola navíc. První regionální kolo odstartovalo v úterý 22. května v Ostravě.
Na soutěžící čekají dvě disciplíny, které rozhodnou o tom, kdo postoupí do celostátního kola a utká se o titul Pilsner Urquell Master Bartender. Své znalosti poměří nejprve v písemném testu, který odhalí, nakolik znají pozadí výroby piva a péče o něj. Během praktické zkoušky, pak budou muset dokázat, že načepovat dokonalou „hladinku“ se sněhobílou krémovou pěnou je pro ně samozřejmostí, stejně jako umění komunikace s hosty.
„Do soutěže se každoročně hlásí velké množství výčepních z celé republiky. To svědčí nejen o její vysoké prestiži, ale i o tom, že o naše pivo je v restauracích skutečně dobře postaráno a že se nám daří podporovat profesní růst výčepních i vysoký standard české pivní kultury,“ řekl starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.
První regionální kolo soutěže se uskutečnilo v úterý 22. května ve Slezské Pilsner Urquell Original Restaurant v Ostravě, kam dorazilo na 25 výčepních z celého severu Moravy. Další kola se uskuteční v Brně, v Mladé Boleslavi, v Praze a v Plzni. Počet účastníků každého kola je omezený na 30 a dál postoupí jen ti nejlepší z každého regionu.
Vítěz letošního ročníku bude vyhlášen na slavnostním galavečeru 16. srpna v Plzni. Ještě před finálovým kolem čeká všichny postupující namátková kontrola, kdy je tajně navštíví sládci z Plzeňského Prazdroje v jejich domovských hospodách. Během července a srpna tak sládci inkognito prověří jejich schopnosti čepovat a servírovat pivo.
Titul Pilsner Urquell Master Bartender loni zůstal v Plzni – soutěž vyhrál výčepní Miroslav Štych z restaurace U Mansfeldů. Uspěl v konkurenci dalších 27 finalistů z celé České republiky. Druhé místo v soutěži obsadila Marie Černá z Plzeňky U Zelené Ratolesti v Českých Budějovicích, bronz si pak odvezl Miroslav Nekolný z restaurace U Bohuslavů v Čelákovicích.
„Získání titulu Pilsner Urquell Master Bartender mi umožnilo věnovat se řemeslu výčepního opravdu naplno. Například by mě nikdy nenapadlo, že budu čepovat plzeňský ležák v Českém domě na Olympijských hrách v Koreji. Byl to neuvěřitelně silný zážitek,“ vzpomíná Miroslav Štych, Pilsner Urquell Master Bartender 2017.
Zdroj a foto: Plzeňský Prazdroj