Řetězec Bageterie Boulevard si pro své letní menu zvolil řeckou kuchyni
S příchodem léta se zákazníci Bageterie Boulevard mohou těšit na řeckou kuchyni, která vystřídala asijské jarní menu.
Po exotickém jarním menu se tento řetězec rozhodl pro letní řeckou kuchyni, a proto oslovil kuchaře Ioannise Asarlidise, který je majitelem a zároveň šéfkuchařem řecké restaurace Kavala. Do Prahy přijel studovat ekonomii a dějiny, ale nakonec se vyučil kuchařem. Může tak dělat to, co ho baví nejvíc – vařit a přibližovat krásy řecké kuchyně dalším lidem. Pro Greek Style CHEF MENU připravil jak řeckou klasiku, i nová a odvážná jídla pro gurmány.
„Řecká gastronomie není jen o jídle. Je to součást společenského života, příležitost potkat se s přáteli a pokaždé velká událost, ať už jdete na slavnostní večeři nebo jen na malý oběd,“ představuje Asarlidis svoji kuchařskou filozofii.
Základ CHEF MENU tvoří dvě bagety. Kuřecí souvlaki představuje tradiční grilovaný špíz z kuřecích prsou marinovaných v bylinkách a doplněných čerstvým řeckým salátem. Ten obsahuje čerstvou zeleninu, sýr feta a olivy odrůdy Kalamata. Druhá bageta je zapečená a v menu ji najdete pod názvem Řecké biftečky. Chuť šťavnatého mletého masa (irské hovězí Chuck Roll a vepřová plec) se v ní snoubí s tradičními tzatziki, plátky rajčat a listy salátu.
Jak je v každém sezónním menu tradice, nezapomíná se ani na polévku – nyní to je řecká s masovými kuličkami. Jde o netradiční spojení hovězího vývaru zahuštěného žloutkem s citronovou šťávou a kuličkami z vepřového a hovězího masa.
„Řecko je po všech stránkách neuvěřitelně pestré. Jsou tady stovky ostrovů, kdy každý z nich má vlastní kulturu, tradice i styl vaření. U moře jsou hlavním tématem mořské plody, ale na horách se dělá tlačenka i sekaná a pije pálenka, podobně jako na Moravě. Zřejmě proto je v Brně tak silná řecká komunita!“ prozrazuje Asarlidis.
Správná řecká hostina se neobejde bez sladké tečky. Asarlidis pro zákazníky přichystal lahodný dezert z řeckého jogurtu s fíky kandovanými v červeném víně a skořici, s pečenými ořechy a medem.
O asijském jarním menu jsme psali zde.
Zdroj: redakce, Bageterie Boulevard
Foto: Bageterie Boulevard