Nestlé pomáhá řešit problém obezity – stejně sladké, o 40 % však méně cukru
Nadměrná konzumace cukru patří mezi hlavní příčiny mnoha civilizačních onemocnění. Češi cukrem rozhodně nešetří. Nestlé nyní přichází s možným řešením. Vyvíjí nový typ cukru, který umožní snížit obsah cukru až o 40 %. Inovované výrobky s tímto typem cukru budou na trhu nejdříve v roce 2018.
Nestlé se dlouhodobě zaměřuje na zlepšování výživových vlastností výrobků. Tento převratný vynález, který je právě v procesu patentování, spočívá ve změně struktury krystalů cukru. Krystaly se na jazyku rychleji rozpouštějí a chuťové pohárky rychleji vnímají sladkou chuť. Nejedná se tedy o chemickou modifikaci, ale o změnu struktury krystalků. V čokoládových cukrovinkách by mohlo dojít ke snížení obsahu cukru až o 40 %, při zachování chuťového profilu.
Mnozí lidé ke slazení volí alternativní produkty což má ale svá úskalí. Situaci rozhodně nevyřeší umělá sladidla. K oslazení čajů či domácích výrobků je dnes možné používat celou řadu alternativ, jako je med, ječný slad, javorový nebo agávový sirup. I ty se ale do doporučené denní dávky započítávají. Spíše než cukr nahrazovat bychom měli postupně snižovat intenzitu sladké chuti.
„Dlouhodobým cílem Nestlé je přinášet chutnější a zdravější výrobky,“ říká Jiří Kasal, který má ve společnosti Nestlé na starosti oblast vyváženého životního stylu, přibližuje postoj firmy: „Problematiku přílišné konzumace cukru je potřeba řešit. Jsme si vědomi jejích negativních důsledků a snažíme se spotřebitelům pomoci příjem cukru snižovat. Kromě inovativních řešení usilujeme o snižování obsahu cukru tradičními metodami. Přijali jsme závazek do konce roku 2016 snížit obsah cukru v našich výrobcích nejméně o 10 % ve srovnání s rokem 2014“.
Závod Zora společnosti Nestlé vyrobí až 40 tisíc tun čokoládových výrobků za rok, z čehož polovinu exportuje do zahraničí.
Není velkým překvapením, že první místo v žebříčku konzumace cukru za den na osobu zaujímají Spojené státy americké. Podle průzkumu společností Euromonitor a The Washington Post sní průměrný Američan za den 126,4 gramů cukru. Pro představu se jedná zhruba o množství 31 kostek. Hned druhou příčku však obsazuje jeden z našich sousedů – Německo. V těsném závěsu pak následuje Nizozemí.
Česko si proti této trojici vede o něco lépe, podle průzkumu zaujímá 19. místo. Průměrná spotřeba 71,6 g ale nepatří mezi čísla, kterými bychom se mohli chlubit. Navíc se odhaduje, že ve výskytu obezity se Česko řadí na 3. místo v Evropě.
„Podle nejnovějších doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) by množství cukru mělo představovat maximálně 10 % z celkového denního příjmu energie, což je zhruba 50 g. V ideálním případě doporučuje WHO zredukovat příjem cukru na pouhých 5 %, což jsou jen 4 čajové lžičky cukru. Započítává se sem ale i cukr z ovoce nebo laktóza z mléka, takže bychom si denně měli vystačit jen s třemi lžičkami,“ přibližuje problematiku Pavel Suchánek, nutriční specialista.
Zdroj a grafy: Nestlé
Foto: pixabay.com