Na trh vstupuje řetězec Delmart
Na český trh vstupuje potravinářský řetězec Delmart,
společnost plánuje vybudovat v Česku síť 20 supermarketů. První prodejna s bistrem a pekárnou o prodejní ploše 500
metrů čtverečních se tento týden otevírá v Praze na Zlatém Andělu. Informoval o
tom majitel společnosti Dušan Mrozek.
„Expanzi plánujeme, jednáme o několika dalších
lokalitách v Praze, další obchody otevřeme v průběhu několika měsíců. Počet
prodejen není omezen, reálné je otevřít 20 prodejen během dvou let. Franšízy
neplánujeme,“ uvedl Mrozek, bývalý předseda představenstva české pobočky
řetězce Marks & Spencer.
Zboží z Česka
Delmart nabízí pětinu sortimentu pod vlastní privátní
značkou. Na silně konkurenčním českém maloobchodním trhu se chce zaměřit na
prodej kvalitních potravin.
Nabídne mimo jiné pečivo z vlastní pekárny a od malých
specializovaných pekařů, či maso a uzeniny podle vlastních receptur a bez
přídatných látek. Součástí první prodejny je bistro a kavárna. „Tuzemští dodavatelé představují přibližně 80 procent
celkového počtu dodávek,“ uvedl Mrozek.
Počet obchodníků, kteří se začínají specializovat na
tuzemské regionální potraviny, v poslední době rychle roste. Například řetězec
Billa chce do příštího roku zvýšit podíl českých potravin ve svých obchodech z
68 na 75 procent.
Podíl tuzemských potravin se v českých obchodních řetězcích
nyní pohybuje od 40 do 75 procent. Regionální potraviny nabízejí v ČR také sítě
farmářských obchodů Sklizeno či Náš Grunt a desítky farmářských trhů.
Češi reagují na kvalitu
Nabídkou poctivých potravin láká zákazníky také nedávno
otevřené pražské centrum Pankrácký Rynek, které zahrnuje několik prodejen a
bistro.
„Aktuálně neuvažujeme o vzniku dalšího podobného
centra. Pokud se koncept osvědčí, určitě se tomu nebráníme. Jinak koncept naší
tržnice je stále ve ‚zkušebním‘ testovacím režimu. Finální podoba by měla být
dotažena v září,“ řekl spolumajitel centra a tvůrce konceptu Filip Sajler.
Podle něj má koncept úspěch. „Mile nás překvapil
zejména rychlý zájem, a to nejen místních zaměstnanců kancelářských prostor
pankráckého ‚Manhattanu‘ o obědovou nabídku bistra. Stejně dobře se daří i jeho
nabídce snídaní a odpoledních meníček,“ dodal Sajler.