Letní osvěžení s letními saláty s kuřecím masem
Během prosluněných letních měsíců nemá člověk náladu připravovat složité pokrmy a nejraději by v kuchyni trávil co nejméně času. Navíc na horké jídlo nemá ani pomyšlení a shání pokrm, který by ho co nejvíce osvěžil. Odborníci z Drůbežářského závodu Klatovy si to uvědomují a nabízí rady, jak si připravit jednoduché a chutné letní saláty s kuřecím masem.
Myslíte si, že grilované kuřecí maso do salátu nepatří? Mýlíte se. Grilované kuře naopak dokáže přidat výraznou chuť a lze si pohrát i s různými marinádami. Nejvhodnější jsou kuřecí prsa, která neobsahují tolik tuku a neznehodnotí tak dietní potenciál každého salátu. Kuře můžete přidat buď v horkém stavu těsně před servírováním, nebo ho nechat vychladnout a do salátu naporcovat později. Samozřejmě doporučujeme použít Dobré kuře z Klatov, které zaručuje čerstvé maso českého původu.
Níže přinášíme pár receptů na osvěžující letní saláty:
Salát s hrozny, špenátem, nivou a grilovaným kuřecím
Ingredience:
200 g Kuřecích prsou
150 g Bílého hroznového vína
100 g Nivy
1x Řapíkatý celer
1x Jablko
½ dl Bílého vína
Čerstvý listový špenát
Olivový olej
Pepř mletý
Citron
Sůl
Cukr
Postup:
Zeleninu a ovoce pečlivě omyjeme. Jablko a řapíkatý celer nakrájíme na jemné plátky. Přidáme hroznové víno a listový špenát. Vše jemně promícháme. Přidáme špetku soli a pepře a na špičku lžičky trochu cukru. Zalijeme bílým vínem, zakápneme olivovým olejem a znovu promícháme. Nakonec přidáme naporcovanou nivu a grilovaná kuřecí prsa. Dle chuti můžeme ještě přidat pár kapek šťávy z citronu.
–
Grilované kuřecí prso s rukolovým salátem
Ingredience:
200 g Kuřecích prsou
Čerstvá rukola
5x Cherry rajčata
Pár lístků čerstvé máty
¼ Červené cibule
Limetka
Olivový olej
Pepř mletý
Sůl
Postup:
Zeleninu pečlivě omyjeme a rukolu propereme. K rukole přidáme na půlky pokrájená cherry rajčata. Červenou cibuli nakrájíme na jemné plátky a posypeme jimi salát. Ochutíme dle potřeby solí a pepřem a zakápneme olivovým olejem. Grilované kuřecí maso položíme na salát a ozdobíme několika lístky čerstvé máty. Přidat můžeme pár plátků nakrájené limetky.
Zdroj a foto: Drůbežářský závod Klatovy