Grilovací sezóna v Tescu právě začíná
Grilovací sezóna je konečně tady. Právě květen je podle průzkumu společnosti Tesco* měsíc, ve kterém téměř polovina Čechů (46 %) začíná grilovat. Drtivá většina (97 %) pak nejraději griluje maso, nejčastěji pak vepřové (45 %) a kuřecí (44 %). Uzeniny a klobásky griluje 74 % respondentů a 54 % dotázaných si nejraději pochutnává na špízech. 43 % Čechů připravuje na grilu sýry.
Společnost Tesco svým zákazníkům každoročně nabízí novinky pod vlastní značkou Tesco Grill. Spotřebitelé se mohou těšit na širokou nabídku kvalitních mas, klobás, burgerů a sýrů. Přírodní plnotučný sýr vhodný ke grilování mohou ochutnat hned ve 3 provedeních – přírodní, s bylinkami nebo s chilli a česnekem. Masožravci se mohou letos těšit například na hovězí steak naložený pouze do olivového oleje, aby mohla chuť masa co nejvíce vyniknout nebo na hovězí burgery, které obsahují nejméně 97 % masa.
Zákazníci mohou letos zkusit krkovici trochu jinak – vepřovou rolovanou krkovici bez kosti.
„Lákavý čerstvý vzhled, jednoduchost přípravy a přijatelná cena – to jsou tři základní požadavky českých spotřebitelů na grilovací sortiment. Díky tomu u zákazníků vítězí jednoznačně burgery, které budou patřit i k hitům letošní grilovací sezony,“ říká Blanka Buchelová, nákupčí masa společnosti Tesco. Právě tyto požadavky bezezbytku splňují i oblíbené produkty řady Tesco Grill.
Jaké jsou podle Jana Hajného, šéfkuchaře portálu tescorecepty.cz, nejčastější chyby při grilování? Je jich sedm a jsou následující:
- Používáme spoustu koření
Aby vynikla chuť masa, je důležité to nepřehánět s kořením. Zvlášť bychom si měli dát pozor na solení. Ideální je počkat až maso z grilu sundáme a až tehdy solit. Pokud solíme přímo během grilování, může sůl z masa vytáhnout až moc vody a maso je pak suché.
- Na gril pokládáme studené kousky
Nejlepší je pokládat na gril maso pokojové teploty. Docílíte toho tak, že maso z lednice vyjmete aspoň s hodinovým předstihem.
- Máme špatně rozpálený gril a vysoký oheň
Nepodceňujte vhodnou rozpálenost grilu. Optimální teplota grilu je rozhodující. Maso nejdříve opečte zprudka, ideálně na 250 – 300°C. Pokud žhne až moc, nechte jej trochu vychladnout. Dopékejte ale mimo nejsilnější žár. Záleží také na druhu masa. Kuřecí maso grilujte na nižším ohni, ryby na středním a steaky na vysokém. U grilovací zeleniny zase platí, že by se neměla grilovat přímo nad ohněm.
- Maso se nám připéká
Pomažte mřížku grilu olejem a následně na ni položte maso. Tím přilnavost masa o hodně zmírníte. Zároveň ale maso zbytečně brzy neodtrhávejte od roštu, samo se odlepí, jakmile se zatáhne.
- Po ugrilování maso ihned krájíme
Chápeme, že po veškeré leckdy zdlouhavé přípravě a grilování máte už nesmírnou chuť se do ugrilovaného masa zakousnout, ale vydržte to ještě pět minut. Nechte po ugrilování maso odpočinout pod alobalem. Nevyteče vám tak ven šťáva, ale naopak se uvolní do masa.
- Krájíme tenké nebo naopak tlusté plátky
Jak silné kousky masa grilovat? Záleží na druhu masa. Kuřecí či vepřové by mělo být maximálně dva centimetry vysoké, hovězí steak ale může mít až tři centimetry, docílí se tak co největší šťavnatosti.
- Maso často obracíme a pro jistotu do něj ještě pícháme
Nebuďte netrpěliví, a pokud není v receptu uvedeno jinak, obraťte maso za dobu grilování jen jednou, maximálně dvakrát. Neotáčejte maso pořád do kola a už vůbec do něj nepíchejte, zbytečně tak maso ochuzujete o šťavnatost, která se drží uvnitř. Pokud máte na grilu poklop, tak ani ten často nezvedejte.
* Průzkum společnosti Dunnhumby pro Tesco se uskutečnil v únoru 2016. Účastnilo se jej 450 respondentů
Zdroj a foto: Tesco Stores ČR