České Bene Meat Technologies vyvíjí kultivované maso bez použití FBS
Produkt, na který čeká celý svět – kultivované maso (KM*) za přijatelnou cenu, chuťově i výživově plně nahrazující maso z konvenčních chovů. Český startup Bene Meat Technologies se chce při vývoji kultivovaného masa obejít BEZ fetálního bovinního séra (FBS**), aby vytvořil plnohodnotný produkt nevzbuzující etické kontroverze.
Vedoucím projektu je Roman Kříž, vědecký tým vede Jiří Janoušek. Projekt Bene Meat Technologies (BMT) vznikl v minulém roce jako reakce na rostoucí společenskou aktuálnost témat navázaných na konvenční chovy:
-
Ekologie (náročnost ekologických aspektů konvenčních chovů)
-
Udržitelnost (rostoucí konzumace masa ve světě)
-
Etika (masové zabíjení zvířat v civilizovaném světě, problematika chovů)
-
Zdravotní aspekty (rezidua v mase – antibiotika, antiparazitika, hormony)
Podle průzkumu agentury NMS Market Research z října 2020 více než třetina Čechů považuje KM za etické, 30 % si myslí, že jeho budoucí produkce zvýší ochranu přírody, 56 % je nakloněno konzumaci KM a za srovnatelnou cenu s masem z konvenčních chovů by si jej kupovala třetina dotázaných. Vzhledem k tomu, že v Česku je pouze 10 % vegetariánů (v Západní Evropě 25 %), jsou tato zjištění pro budoucí produkci KM velmi příznivá.
BMT nemůže zahraničním startupům konkurovat objemy financí od investorů a časovým náskokem, ale jeho silná konkurenceschopnost je ve formě a vedení vědeckého týmu. Ten se skládá z mladých vědců, vedení týmu funguje lineárně a pracuje se na více částech vývoje současně (kultivační médium, recyklace média, množení kmenových buněk, diferenciace kmenových buněk, bioreaktory, signalizační proteiny…).
Tým BMT již zvládá kultivaci hovězích buněk v definovaných médiích (bez FBS), cílem je každou buňku namnožit alespoň padesátkrát.
„Vyvíjíme technologii k výrobě plnohodnotné alternativy masa. Alternativy zdravější, kontrolované a kontrolovatelné. Proč nahradit maso, když můžeme nahradit zvířata, která jsou dnes kvůli masu chována v nevyhovujících podmínkách a umírají ve stresu?“ ptá se Roman Kříž, předseda představenstva Bene Meat Technologies.
Konkurenční firmy, které se v zahraničí alternativám masa až dosud věnují, lze dle marketingové komunikace rozdělit na 3 typy:
-
Startupy zabývající se kultivovaným masem, které pravidelně oznamují milníky ve vývoji a tímto lákají investory k dalším masovým investicím do výzkumu
-
Firmy, které vyrábí a prodávají rostlinné náhražky masa
-
Firmy bombasticky představující „reálný výsledek“, jako např. singapurský prodej „umělého masa“ V tomto případě se o pravé kultivované maso nejedná, obsahuje totiž rostlinné proteiny.
BMT jde odlišným směrem – soustředí se na výzkum, cílem je technologie k výrobě opravdového kultivovaného masa. Ne rostlinné náhražky, ne hybridu mezi rostlinnou náhražkou a KM. Ale KM vyrobené množením živočišných buněk v laboratorních podmínkách, které bude energeticky, chuťově a strukturou vláken prakticky identické s masem z živých zvířat.
Zdroj a foto: Bene Meat Technologies