Ostrava bude mít svůj burger, jeho podobu ovlivní i nápady návštěvníků

Více jak čtyřicet různých druhů burgerů, dvě tuny hovězího masa a dobré dvě desítky tisíc bulek. To jsou základní parametry ostravského Burger Street Festivalu, který startuje v pátek 11. září u obchodního centra Forum Nová Karolina. Fanoušci se dočkají i speciálního burgeru vytvořeného jako pocta Ostravě

Podobu burgeru šitého na míru Ostravě budou moci vůbec poprvé ovlivnit sami fanoušci a návštěvníci festivalu. „V letošním roce jsme ve větších městech začali připravovat jeden specifický burger, který nějakým způsobem odráží typické symboly nebo suroviny daného města,“ vysvětluje koncept pořadatel Burger Street Festivalu Bedřich Snášel. A dodává, že do vymýšlení typických přísad vždycky prostřednictvím sítí pořadatelé zapojí i fanoušky burgerů. „Osobně mě vždycky překvapí, jak moc jsou vynalézaví. Například naposledy v Plzni navrhovali upéct bulky z pivovarských kvasnic, v Brně nám navrhovali použít krokodýlí maso,“ vypočítává netradiční nápady.

Nyní lidé mohou navrhovat i ingredience pro Ostravu. Anketu jsme vypsali v neděli a hned se sešlo několik desítek nápadů. Konečné právo výběru budou mít šéfkuchař brněnského Bistra Patyzón Martin Čech a naše ambasadorka, herečka a foodblogerka Markéta Hrubešová,“ nastínil Snášel. A prozradil, že o jednom specifiku už rozhodnuto je: „Ve většině tipů od fanoušků se objevuje, že burger by měl mít černou bulku. Toto přání jim tedy splníme.“

Další ingredience se fanoušci dozví až v pátek, kdy bude receptura ostravského burgeru odtajněna. Návštěvníci festivalu uvidí jeho přípravu na vlastní oči i v sobotu, kdy jsou naplánované cooking shows Markéty Hrubešové.

Nabitý program: víc jak třicet burgerů na jednom místě

Druhá letošní zastávka Burger Street Festivalu bude mít neobyčejně nabitý program. „Půjde suverénně o nejlépe obsazený letošní festival, na který se sjedou burgermakeři opravdu z celé země,“ říká Snášel. A vypočítává alespoň ty nejoblíbenější – stálice Amici, brněnské Pablo EscoBar nebo Patyzón, „domácí“ scénu pak bude reprezentovat třeba oblíbený Angel Grill z Frýdku-Místku.

Výrobce burgerů pak doplní dodavatelé dalších pochoutek, chybět nebudou ani výrobci oblíbené přílohy – hranolek. Jeden z nich, Fries Factory, nabídne i netradiční hranolky z batátů. Na své si přijdou i celiakové a vegetariáni. Někteří prodejci nabídnou bezlepkovou variantu bulek, nebo vegetariánské burgery.

Burgermakeři mezi sebou budou bojovat o přízeň návštěvníků v tradiční soutěži. Ta v praxi vypadá tak, že za každý snězený burger dostane návštěvník festivalu hlasovací lístek, který může vhodit svému favoritovi. „Z odevzdaných lístků poté vybereme tři, kteří získají poukazy v celkové hodnotě 3500 korun na útratu na dalších Burger Street Festivalech po celý následující rok,“ vysvětlil Snášel.

Food festival s respektem ke zdraví

Klíčový je pro nás komfort návštěvníků, kteří by neměli poznat rozdíl oproti standardnímu ročníku. Naopak na straně prodejců dbáme na zvýšenou hygienu. Trváme na používání rukavic a velmi hlídáme i pravidelnou dezinfekci výrobních a výdejních prostor. To stejné platí pro stoly a lavice, na kterých jí návštěvníci,“ ujistil Snášel.

Burger Street Festival se bude konat od pátku 11. do neděle 13. září, pro návštěvníky bude otevřeno od 10 do 21 hodin, v neděli pak festival zavře o hodinu dřív. Na akci se neplatí vstupné, zdarma je i doprovodný program.

O Burger Street Festivalu

Největší putovní food festival v zemi navštívilo za loňský rok 345 tisíc lidí, kteří snědli desítky tun hovězího masa, vypili 280 tisíc piv a 228 tisíc nealkoholických nápojů. Na každém festivalu se přestaví 15 – 30 prodejců, kteří kromě burgerů nabízejí i jiné streetfoodové pokrmy, sladkosti a nápoje.

Zdroj a foto: Forum Nová Karolina

Hlavní partner

Partneři

Alianční partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010