BistRAWveg má ambici být zdravým „mekáčem“
Budoucnost bez civilizačních nemocí a budoucnost plná energie. Živá syrová RAW strava, kterou nebudete jíst, protože je zdravá, ale protože bude chutnat. Tak představuje koncept bister bistRAWveg Stanislav Petříček, zakladatel a popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti Tp Consulting.
Dlouhá cesta od dílčích a nejasných myšlenek a útržkovitých informací k aktivní realizaci sítě zdravých vitariánských bister a rozvozu jídla. Uplynula doba, co se Stanislav Petříček s manželkou rozhodli zrealizovat myšlenku zdravého stravování, co začali aktivně plánovat a realizovat zcela nový, originální zdravý koncept. Vše od nuly, pro ně v neznámém (gastro) oboru, s novými spolupracovníky bez vlastních zkušeností.
Proč RAW?
„Vnímáme naše zdraví jako základní hodnotu a sdílíme společně názor, že zdraví začíná jídlem. Rostlinná strava, dle našich zkušeností a získaných informací nabízí nesporné zdravotní výhody. Proto aktivně propagujeme zdravé jídlo bez konzervantů, rafinovaných cukrů, živočišných surovin, bez lepku, jídlo plné enzymů, živin, minerálů a vitamínů,“ říká Stanislav Petříček, který jinak působí například jako spoluzakladatel společnosti Tp Consulting.
RAW není podle něj jen šetrný přístup ke stravování, RAW strava má i hlubší společenské souvislosti. Vychází z úcty k vlastnímu organismu i k okolnímu světu. Je to šance na zdravou změnu pro nás pro všechny včetně soucitu k hospodářským zvířatům a k ochraně životního prostředí.
Mnoho lidí dnes mluví o změně životního stylu, avšak bez změny stravovacích návyků se změnit nelze.
„Ale jak to chcete v běžném životě udělat? Podíváte se kolem sebe a uvědomíte si, že není vůbec jednoduché pravidelně jíst bezmasé jídlo. Pokud si pod tím ovšem nepředstavíte hranolky se smažákem a tatarkou,“ klade otázku Petříček, zakladatel bistRAWveg.
Proč bistRAWveg?
Slovo bistro pochází z ruského „bístro“ čili rychle. Stanislav Petříček ctí vlastní zkušenost, nerad čeká. Bistro je mu s manželkou blízké.
„Profesně jsme z automobilového průmyslu, kde je vše v rychlém tempu a kde není čas. Na klidný oběd už vůbec ne. Pokud se chcete najíst, musíte rychle. Jinak se k jídlu dostanete až večer doma. Otázku, jak a kde se rychle najíst, avšak zdravě, většina z nás neřeší,“ vysvětluje.
Zvolili proto koncept pro obchodní nákupní centra. BistRAWveg je pro všechny a obchodní centra jsou místa, kam dnes chodí většina z nás. Pohodlně zde zaparkujete, nakoupíte a při tom se zde běžně i najíte.
A pokud nemáte čas se v bistru stavit, je tu možnost rozvozu na základě systému TO GO, do krabičky a vytváří distribuční síť spolupracovníků, aby umožnili jíst zdravé jídlo všem, co mají zájem.
Proč je RAW jídlo vhodné do práce?
Po syrové stravě se necítíte unaveni, tělo nepotřebuje vynaložit tolik energie na trávení, jako u běžného jídla. Pokud jíte převážně RAW stravu, nejste fyzicky unaveni a nemáte potřebu tolik odpočívat a spát.
Přiberete? Naopak, zhubnete. RAW stravování není prioritně dieta, ale většina lidí zhubne, a ještě navíc budou plní svěží životní energie.
Budete mít hlad? Záleží, kolik jste toho zvyklí běžně jíst. Ale nejspíše budete mile překvapeni, jak je RAW jídlo syté. Nejsou to jen lehké zeleninové saláty, ale i sytá jídla plná oříšků a semínek (bílkovin). A nezapomeňte, syrové jídlo nikdy nevystydne.
Zakladatelé vědí, že nikdo nebude dlouhodobě jíst cokoliv jenom proto, že je to zdravé. Ale budete mile překvapeni, že syrová strava je připravena tak, že je nejen zdravá, ale hlavně chutná.
První bistRAWveg vzniklo v Liberci v obchodním centru Plaza. Aktivně rozváží jídlo do firem a spolupracují se zdravými výživami a cukrárnami. Se všemi, kteří mají zájem. Další bistRAWveg můžete najít v Praze v OC Chodov a v OC Černý Most.
Zelený den
Společně Stanislav Petříček propaguje myšlenku zdravého zeleného dne. Nikoho nenutí být 100 % na RAW stravě. Nebylo by ale hezké, kdyby každý z nás jedl alespoň jeden den v týdnu pouze rostlinnou zdravou stravu? Jejich cílem je, aby co nejvíce lidí zapojilo sebe, svou rodinu i své kolegy v práci do „zeleného dne“.
Zdroj a foto: Tp Consulting